15 Ekim 2014 Çarşamba

FOLK YAŞAMAK!

Folk nedir?

Bu başlık altında herhangi bir arama motoruna giriş yaptığınız zaman karşınıza çıkacak açıklayıcılar şu şekilde olacaktır: (i). halk, ahali; kavim; millet; (çoğ). insanlar, kimseler; (çoğ)., (k).dili akraba, aile, ana baba. folk dance halk oyunu. folk literature halk edebiyatı. folklore (i). halkın malı olan gelenek, inanç, âdet, atasözü ve masallar; folklor... Yani işin özü folk kültür ile doğrudan ilişkilidir, kültürün kendisidir.

Folk türleri nelerdir?

Aslında yukarıda yaptığımız tanımlamada geçen her bir öge aşağı yukarı folkun bir türüdür. Folk dans, folk müzik bunlar diğerlerine nazaran daha sık duyduğumuz türleridir; ki örnekleri de videolardadır.
Folk Dans
Folk Müzik (Bu bizden olsun)

Bunlar hemen hemen toplumun her kesimi tarafından bilinen klasik folk türleridir. Ve hepimiz tarafından severek dinlenir, izlenirler. Şahsi olarak fikir belirtmem gerekirse ben bilhassa Kelt Folk Müziği ve Altaik Folk Danslarını çok severim. 

Eğer bu adam neden bahsediyor diye merak ediyor iseniz sizlere mevzu bahis türlerden bir kaç örnek isim sunabilirim. Kelt Folk Müziği için tavsiye edeceğim birçok isim var ancak en çok bilinen bir kaç sanatkarı sıralamak istiyorum. En başta Loreena Mckennitt ki kendisini liseden resim öğretmenim Füsunkar ÖZSOYDAN aracılığı ile tek taraflı tanıma şansı elde ettim. Türkiye folkunu oldukça beğenen, yakından takip eden ve zaman zamanda ülkemize turistik seyahatlerde bulunan bir sanatçıdır. İnternette sanatçıyla ilgili bir videoyu izlerken altına yazılmış olan "Kanada'nın Belkıs Akkalesi" yorumuna hem çok güldüğümü hemde hak verdiğimi hatırlarım. İkinci olarak birkaç müzisyen kadından oluşan Celtic Woman grubunu dinlemenizi tavsiye ederim. Gel gelelim Altaik Danslara; Altaik Danslar bildiğimiz Kafkas Danslarıdır. Yörenin hemen hemen bütün milletlerinde benzerlikler gösterse de özellikle Çerkez halklarına ait danslar görsel açıdan daha zengindir. Altaik Dans örneği Bkz. http://www.youtube.com/watch?v=NdtwW5rYGLo

Bunların hepsini daha önce görmüş veya dinlemiş olabilirsiniz. Peki Folk Resim diye bir kavram duydunuz mu? Demek istediğim şeyi görsel olarak açıklayayım!



Bunun gibi!


Ya da bunun gibi!


Yanlış hatırlamıyorsam 2011'in Mart ayında henüz üniversite eğitimini tamamlamak için çalışan bizden birini Kadir AKYOL'u o dönemler Türkiye'de gönüllü olarak çalışan, kadınlara yardım eden Letonyalı arkadaşım Anete aracılığı ile tanıdım. Ne kadar sıradışı geliyor insana değil mi? Türk bir ressamı Letonyalı birisi tanıştırıyor. Henüz sergi ve benzeri aktivitelere bugüne nazaran sıkça katılmayan Kadir AKYOL Mersin'de sıradan belkide varoş diye tabir edebileceğiniz türden bir mahallede, depoyu andıran mini bir atölyede çalışıyordu. Varoş diye nitelendirmeme kendisi ve sizler sakın kızmayın, amacım küçümsemek değildi. Zira benim de yaşantımın çoğu bu mahallelerde geçti. Belkide folku bu kadar sevmemin sebebi de oradan gelir. Çünkü toplumda folkun, folklörün hallice yaşandığı daracık sokaklardır buralar. O gün bugündür kendisini ve başarılarını yakından takip ederim. Ulusal ve uluslararası birçok organizasyonda yer aldı ve çeşitli ödüller kazandı. Şüphesiz sanatçı sanatı kazanmak için icra etmez, ödüller beğenenlerin bir takdiri olmaktan öteye gitmez ve gitmemelidir. Alçak gönlü ve muazzam hoşgörüsü ile Kadir AKYOL'un da aynı düşünce yapısına sahip olduğundan kuşkum yok.

Yukarıda örnek olarak verdiğim resimler sizlere kısaca tanıttığım Kadir AKYOL'un eserlerinden bazılarıdır. Eğer bir sanatkar gözüyle baksaydım nasıl değerlendirirdim bilemem ama bir sanat sever olarak fazlasıyla folka uygun olduklarını söylemek hata olmaz. Resimleri detaylı şekilde incelediğiniz zaman onları folka uygun kılan tek şeyin karakterler olmadığını anlayacaksınız. Kullandığı ögeleri ele alırsak bugün popüleritesini giderek kaybeden ancak ananelerimizin, annelerimizin gerek çeyizlerinin gerek eşyalarının en önemli aksesuarı olan dantel işlemeleri ilk sıraya koymamız gerekir. Ki bence folk resim örneği olarak kabul etmemizi tetikleyen en önemli unsurda budur. İmgeler fazlasıyla kültürel, fazlasıyla folk... Bu tarzı sanatçının hem yerelde hem yurt dışında tanınmasını sağladı.

Sanatta eseri ve sanatçıyı değerli kılan en önemli unsur özgünlüktür. Kadir AKYOL bu özgünlüğü kendine has üslubu ile hem modern ögeleri hem kültürel değerleri bir araya getirerek yakalamıştır. Bunları yaparak benim için folk paint, folk art ya da folk resim diye nitelendirdiğim sanatın en güzel örneklerini vermiştir.

Sanatçının diğer eserlerine ve kişisel bilgilerine ulaşmak için http://kadirakyol.blogspot.com.tr/ linkine tıklayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen düşüncelerinizi paylaşınız!